En mack utan bensin

De senaste åren har många mackar runt om i landet lagts ner som en del i effektiviseringen hos oljebolagen. Den ofta lojala landsbygdskunden har plötsligt blivit uppsagd, då det som är en viktig del av omsättningen på landsbygden är en ytterst liten andel för de stora bolagen.

Att driva en mack inom en ettablerad kedja är mycket mer än att bara få drivmedel efter behov och en symbol att sätta på stolparna. Det innebär att handlaren får hjälp med service och suport på system och teknik och en tydlig skyltning som gör att förbipasserande ser att ”här går det att tanka”

När avtalet är uppsagt slutar leveranserna komma. Oljebolaget målar över varumärken på pumpar, tar ner skyltar och flaggor, demonterar utrustningen man äger eller hyrt ut – betalpelare, hela eller delar av kassasystemen, kanske hela macken. Man gräver upp tankarna och sanerar marken.

Ofta tar oljebolaget på sig saneringen av området – om mackägaren lovar att inte bedriva liknande verksamhet på samma plats. Annars får mackägaren själv stå för miljösaneringen. Samma sak gäller skyltar och flaggstänger. Om de ska stå kvar får det inte användas för att marknadsföra drivmedel.

 

 

Comments are closed.